| ВХОД  |  РЕГИСТРИРАЙ СЕ  | GOOGLE  | 

Статии

2007-10-10, 12:22:51 обратно
Такси и лихви по кредитна карта
автор Б. КацарскиДоскоро кредитната карта не беше масово позната у нас. Традиционните навици за плащане кеш са силни, а разплащането с кредитна карта се свързва с представата за „живот на кредит”. Многообразието на банковия пазар и обширната реклама обаче правят различните банкови продукти все по-достъпни, а с това и по-примамливи.Ето какво трябва да знаем за таксите и лихвите по кредитните карти:


Такси по кредитна карта
В повечето случаи когато става дума за обичайния срок за издаване на кредитна карта такса не се начислява. За получаването на картата в съкратени срокове се заплаща не малка сума.
Годишната или месечната такса е една от основните . Дали ще се събира годишно или месечно, зависи само от издателя на картата. Начислява се за обслужване на отпуснатия кредит. Възможно е да бъде фиксирана сума, но може да е и процент. Когато таксата е зададена като процент е важно да се уточни как точно се изчислява – дали от размера на усвоеният кредит или върху размера на отпуснатия кредитен лимит. Тази такса се дължи винаги, дори и ако кредитната карта не е използвана.
Не са за пренебрегване и таксите, които се събират при теглене на суми в брой или при покупки. Най-често са формирани от фиксирана сума и/или процент от тегления кредит. В повечето случаи при покупки такса за плащане не се събира, но все пак има и такива, в които се начислява такава. Обикновено тя е в по-малък размер. Не така стои въпросът, обаче, с таксата при теглене на пари в брой. Все пак кредитните карти са електронен платежен инструмент и основното им предназначение е за покупки.
Лихви по кредитна карта
Както добре знаем, при кредитните карти има две лихви – лихва за покупка и лихва за теглене на кредит в брой. В България, към настоящият момент, за повечето кредитни карти лихвите и в двата случая са еднакви. Има и такива, обаче, при които посочените две лихви са различни – лихвата за покупки е по-ниска, от тази за теглене в брой.
В последно време все повече реклами приканват потребителите с обявена 0% или по-ниска от стандартната лихва, без годишни такси и т.н. В тези случаи преди да се възползваме от рекламното послание, трябва добре да проучим за какво точно става дума.
                                                               МОДА и СТИЛ
©Copyright 2007 by i-rechnik.info-термини магат да бъдат използвани ако бъде посочен източника!